Wat is Homeopathie

Homeopathie, hoe wordt er gekeken

De homeopathie gaat uit van de gehele mens. Een klacht wordt dus niet alleen bekeken in dat deel van het lichaam waar het zich voordoet. Bijvoorbeeld bij een oorontsteking wordt naar de gehele mens gekeken. Hoe is zijn gemoedstoestand, ligt hij te gillen van de pijn of verdraagt hij de pijn en zit hij zielig voor zich uit te huilen, wanneer doet het pijn, wat verbetert het een beetje en waardoor wordt het nog erger. Verder worden alle verschijnselen die opvallend of merkwaardig zijn ook meegenomen om het juiste middel uit te kiezen. De antwoorden op al deze vragen zijn belangrijk omdat ze de homeopaat leiden naar het meest passende middel op dat moment bij die persoon. Zo kan het dus zijn dat twee mensen met een oorontsteking hele verschillende middelen krijgen.

Binnen de homeopathie heb je sowieso al 2 verschillende stromingen die elk op een eigen wijze klachten bekijken en behandelen. Zo heb je de klinische of complex homeopathie en de klassieke homeopathie.

De klinische of complex homeopathie

De klinische of complex homeopathie is een richting in de homeopathie die zich meer richt op de feitelijke klacht. Er wordt vooral gebruik gemaakt van ‘organotrope’ geneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die vooral inwerking op een bepaald orgaan of orgaansysteem. Binnen de klinische of complex homeopathie zal worden gekozen voor een organotroop middel of een complexmiddel (dit is een homeopathisch geneesmiddel dat is samengesteld uit meerdere componenten). Het is een beetje een reguliere manier van behandelen. Omdat niet heel precies naar de gehele mens wordt gekeken die die kwaal heeft, kan de potentie niet te hoog zijn en moet er dus veel meer van de ruwe stof in het middel aanwezig zijn. Het nadeel van deze manier van behandelen is dat je niet weet welk middel uit het complex middel het nou precies geweest is dat de verbetering heeft gebracht. Je kunt ook zeggen dat ‘wie geneest gelijk heeft’, maar het kan ook zijn dat iemand wel last heeft van 1 van de andere middelen uit het complex middel. Als iemand erg gevoelig is, kan het zijn dat je een middel ‘test’, dat wil zeggen dat je juist die symptomen ontwikkelt die het middel bij mensen die ziek zijn moet genezen. Ook vinden we, vanuit de klassieke homeopathie gezien, dat er in bepaalde complex middelen soms middelen zitten die we liever niet in een lage potentie meerdere keren op een dag zouden geven. Hierbij denk ik dan aan zeer giftige planten en bijvoorbeeld slangengif. Tevens worden er soms middelen bij elkaar gedaan die eigenlijk niet samengaan. Aan de andere kant is de complex homeopathie erg toegankelijk. De meeste drogisterijen en/of apothekers verkopen diverse middelen. Met een beetje geluk en gepuzzel kun je een eindje komen. Je krijgt er alleen geen goede begeleiding bij voor wat betreft een precieze dosering. Maar ook over de duur van inname wordt niet veel meer gezegd dan dat je moet stoppen als je een verpakking hebt verbruikt en er geen verbetering is opgetreden. Maar wat nu te doen als het beter gaat halverwege de verpakking of wanneer je andere klachten erbij krijgt die je nog nooit hebt gehad, of die je misschien wel al hebt gehad. De begeleiding ontbreekt en uiteindelijk komen mensen dan vaak niet verder dan de opmerking dat homeopathie niets doet of dat het alleen geschikt is voor kleine kwaaltjes. Dat homeopathie meer is dan een eenvoudige geneeskunde en dat het hele ingrijpende verandering teweeg kan brengen komt met de complex homeopathie of klinische homeopathie vaak niet uit de verf.

De klassieke homeopathie

De andere tak van sport is de klassieke homeopathie. Hier wordt gekeken naar de mens die de kwaal heeft. Aan de hand van een groot aantal vragen wordt een middel gekozen, passend voor deze persoon voor dit moment. Er wordt 1 middel gegeven en dat wordt in principe 1 keer toegediend en dan wordt gewacht op de reactie. Omdat het middel in een hoge potentie gegeven kan worden, er wordt immers heel precies gekeken, kan ook een diepere genezing plaatsvinden. Bovendien wordt er een stuk begeleiding gegeven tijdens de gehele behandeling. Ook worden de reacties op de middelen beoordeeld en aan de hand daarvan worden bepaalde stappen ondernomen. Dat deze middelen niet zo bij de drogist of apotheek op de plank staan spreekt voor zich, net als dat de klassiek homeopaat een gedegen opleiding moet hebben om zich met ziekte en gezondheid bezig te kunnen houden.