Mondzorgproject bij Care for Family door Dokters van de Wereld in Waddinxveen

11 april jl. is Dokters van de Wereld met twee tandartsbussen, een tandarts en een mondhygiëniste naar het terrein van Care for Family in Waddinxveen gekomen om daar mondzorg te geven aan cliënten van Care for Family die om wat voor reden dan ook al langer niet bij een tandarts zijn geweest. Ik heb de hele dag intakes van de cliënten voor Dokters van de Wereld gedaan. Dokters van de Wereld wil een witboek maken waarin de status van de mondzorg van kwetsbare groepen in Nederland beschreven staat. Aan het einde van dit landelijke project willen ze de resultaten aan de Tweede Kamer in Den Haag aanbieden.

Care for Family en Dokters van de Wereld hebben mij tevens gevraagd om een deel van de nazorg op mij te nemen. Als homeopaat heb ik een brede kijk op gezondheid. Dus niet alleen die ene klacht, maar alles wat er omheen speelt neem ik mee in de begeleiding. Homeopathie kan veel betekenen in het traject na tandheelkundige ingrepen, maar ook in het traject aan de voorkant. In het voorkomen van bijvoorbeeld ontstekingen in je mond.

We weten natuurlijk allemaal hoe belangrijk een goede gebitsverzorging is. Veel grote ziektes, zoals hart- en vaatziektes, worden tegenwoordig in verband gebracht met slechte mondhygiëne.  Goed poetsen, niet te veel snoepen en niet te vaak eten, zijn belangrijk voor het behoud van een goed gebit. Maar er speelt veel meer dan dat.

Je gebit is onlosmakelijk verbonden met de eerste indruk die je achterlaat als je iemand ontmoet

Al een groot aantal jaar is de tandartsenzorg uit de basisverzekering verdwenen. Veel mensen sluiten geen tandartsverzekering af omdat ze dat te duur vinden. Vaak is het ook een vóórfinanciering en als je het zelf kunt betalen en niet veel mankeert aan je gebit, is dat ook helemaal prima.

Een heel ander verhaal wordt het wanneer je om wat voor reden dan ook, het niet meer kúnt betalen. Dan treden hele andere mechanismen in werking. Dit is het geval bij mensen die bijvoorbeeld hun baan kwijt raken, in de schulden raken of langdurig ziek zijn. Deze mensen hebben constant een verhoogd stress niveau. En stress doet iets wonderlijks met je, uiteindelijk wordt je er ziek van en vaak zorgen mensen dan ook niet meer goed voor zichzelf. Ze weten wel hoe het moet, maar toch lukt het niet. De gevolgen zie je niet direct terug maar als alle reserves op zijn dan verschijnen de symptomen. Welke symptomen je krijgt hangt af van hoe je in elkaar zit. Door slechte voeding en veel stress kun je ook vitamine tekorten oplopen. De gevolgen van vitaminegebrek zijn subtiel en worden vaak gemist.

Belangrijk voor een goed gebit is dus niet alleen 2 keer per jaar naar de tandarts gaan voor controle en onderhoud, maar ook voeding en stressregulatie zijn belangrijk. Niet zo gemakkelijk als je cliënt bent bij Care for Family.

Wil je meer weten over wat ik als homeopaat voor je zou kunnen doen, neem dan vrijblijvend contact met mij. Ik hoor graag van je.

FacebooktwitterlinkedininstagramFacebooktwitterlinkedininstagram
FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail